Reise til månen

Hvor lang tid tar det å reise til månen?

Helt siden Apollo-landingen i 1969 har menneskeheten vært fascinert av vår første reise til månen. Hele generasjoner med skolebarn har drømt om å bli astronaut når de vokser opp. Dessverre skjedde den siste bemannede reisen til jordas måne tilbake i 1972. Vi har ikke kommet oss tilbake siden den gang.

En stor grunn var kostnadene forbundet med å reise dit. Kostnadene for å få et eneste kilo av hva som helst opp i verdensrommet, om enn til månens overflate, ble ansett som for dyrt til å gjøre en ny tur verdt pengene. Sakte men sikkert ønsket barnehagebarn å være stjerner på TV-show og kjente sangere.

Drømmen ble byttet ut med det å bli forskere og ingeniører som bygger det neste romskipet. Men drømmen kan kanskje snike seg tilbake med ny teknologi og håp på vei for å reise til månen nok en gang. Et viktig spørsmål å besvare, og ikke minst forberede seg innen, er hvor lang tid det tar å reise til månen.

 

En reise til månen ser relativt kort ut på bilder
Bilder får en reise til månen til å se veldig kort ut!

 

Interesse for reise til månen i fremtiden

Nylig har det vært en viss fornyet interesse for å iscenesette nok en bemannet reise til månen. Kina har lagt konkrete planer om å sende et menneskelig team til månen en gang i løpet av det neste tiåret. Og med gjenopplivingen av Star Wars-filmfranchisen, så ser det ut til å være en økning i interessen for romfart blant de yngre generasjonene.

Med alt dette i sving, så har noen lurt på nøyaktig hvor lang tid det tar å reise til månen. I dag finnes det private selskaper som allerede tilbyr turer til det ytre rom. Dette er for en relativt ”billig penge”. Som sådan ville det være viktig å vite hvor lang tid en slik reise vil ta. Det gjelder spesielt hvis det skal gjøres i null tyngdekraft.

Historisk sett har Apollo-oppdragene tatt omtrent to dager hver vei til månen. I motsetning til en reise til Mars streifer ikke månen for langt unna jorden til at reisen blir veldig lang. Dermed kan vi alltid vente oss at en reise til månen vil være både enklere og raskere. Dette betyr at det ikke vil være store sykluser med svingende etterspørsel etter turer. Det er fordi avgangene til månen ikke bør være mer enn noen timer fra hverandre.

Den største bekymringen her, spesielt med hensyn til kommersielle turer, ville være utskytningsfasen av romfartøyet. Dette er når de fysiske kreftene ville være mest beskattende på kroppen, noe som gjør det til den mest avgjørende og farlige delen av flukten.

Potensielle passasjerer må gjennomgå en grundig fysisk undersøkelse før de blir godkjent for å ta turen, for ikke å lide av fysisk anstrengelse under reisen. Potensielle flygende må også være forberedt på de store økonomiske kostnadene ved en slik tur.

 

Reisen vil være rådyr til å begynne med!

Som med de fleste ting som involverer ny teknologi, så pleier de første forbrukerne av et produkt eller en tjeneste å betale ganske mye for det. Det er fordi det er nytt og trendy. Industrien har heller ennå ikke oppnådd stordriftsfordelene som er nødvendige for å få prisene ned.

Men etterhvert som flere og flere tar turen, så vil markedet og inntektene som skapes muliggjøre og rettferdiggjøre å sette mer kapital i å utvikle tjenesten for massemarkedet. Det vil få ned prisene og øke etterspørselen. Dette vil videre danne grunnlaget for en dydig syklus til turen blir knapt dyrere enn en transatlantisk flytur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *