Lysets hastighet

Lysets hastighet

Lysets hastighet er generelt definert som 300.000 kilometer i sekundet. Slik tar det raskt lys å reise fra et objekt til øynene våre. Lys føres av fotoner som blir sendt inn i øynene våre for å bli behandlet til bilder av hjernen vår.

Lysets hastighet er et av de mest brukte konseptene når det gjelder logistikk for romfart. Dette skyldes at i verdensrommet blir lysets hastighet sett på som enten en kosmisk fartsgrense eller en barriere som venter på å bli brutt av ambisiøse ingeniører.

Et lysår er den nye kilometeren

I forbindelse med romfart måles ofte avstander med tanke på lysår, spesielt hvis det gjelder noe utenfor solsystemet vårt. Et lysår, som navnet antyder, er avstanden som lyset har reist i løpet av ett år. Denne avstanden er omtrent 9,46 billioner kilometer.

For eksempel er det nærmeste stjernesystemet fra vårt Alpha Centauri-system, som ligger 4,3 år unna. Dette betyr en utrolig avstand på rundt 40 billioner kilometer. Det som er enda mer forbløffende er hvor langt unna alle de andre stjernersystemene er fra oss.

Lysets hastighet som den nye hastighetsmåleren

På jorden måles kjøretøyets hastigheter vanligvis i kilometer per time. I verdensrommet måles hastighetene fremdeles i kilometer i timen. For at romfarten skal være mulig, trenger romfartøyer imidlertid å være raske nok til å måles som en merkbar prosentandel av lysets hastighet, som er kalt «c».

For eksempel er et romfartøy sies å gå så raskt som 0,01c, det betyr at det kan oppnå en maksimal hastighet på 1% lysets hastighet, som er imponerende 3000 kilometer i sekundet. Se for deg å kunne dra fra New York til London på knapt et sekund.

Lysets hastighet brukes av de som søker å utvikle en levedyktig romindustri som den nye standarden innen interplanetær og interstellar romfart. Romfartøy vil forhåpentligvis være designet med tanke på disse hastighetsstandardene for å bringe oss nærmere økonomisk levedyktig romfart.

Lysets hastighet som en fysikklov

Mange eksperter på området har hevdet at lysets hastighet er en universell fartsgrense som ikke kan krysses innenfor fysikkens nåværende kjente grenser. Hvis dette stemmer, vil mange bli veldig skuffet. Dette er fordi selv lysets hastighet virker veldig treg når det gjelder mellomstasjonene romfart.

Mens andre har bestridt den absolutte grensen for lysets hastighet med hensyn til romfart, foreslår noen andre bare å bruke fysikkens lover for å omgå lysets hastighet. Det er fra denne tankegangen konseptet med varpdriften ble til.

Varpdrevet bryter ikke teknisk lysets hastighet. Snarere snevrer det selve stoffets rom. Når det «forkorter» romduken foran det og «forlenger» romduken bak det, kan varpdrevet bevege seg gjennom rommet effektivt mye raskere enn lyshastigheten uten å faktisk gå raskere enn lyshastigheten.

I fremtiden vil teknologiske fremskritt forhåpentligvis bli brukt i romindustrien for å bringe menneskeheten nærmere denne legendariske fartsstandarden og sprenge arten vår ut i stjernene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *