Liv på andre planeter

Liv på andre planeter i verdensrommet

Liv på andre planeter er ett av de mest spennende spørsmålene som finnes der ute. I den lengste tiden har mennesker lurt på vår plass i universet. Mange lurer på hvor stort universet faktisk er. Andre lurer fortsatt på om vi er alene.

Mange har spekulert i at det er liv på andre planeter. Noen har til og med fantasert om en dag langt inn i fremtiden der mennesker kunne besøke fremmede sivilisasjoner eller omvendt. Unektelig er reise til verdensrommet sin ende noe vi drømmer om, men i mellomtiden kan vi bare synse!

Diskusjonen om liv på andre planeter har ført til oss Mars mange ganger, der vann ble funnet under overflaten.
Mars er den største muligheten mennesket har av planeter til å bebo i nærheten av jorda. Bodde noen her tidligere?

Hvor mulig er det å finne annet liv der ute?

Muligheten for fremmede liv utenfor jordens grenser er veldig avhengig av flere faktorer. Livet er mulig på jorden på grunn av en unik kombinasjon av omstendigheter. Hvor mulig forekomsten av liv er på andre planeter, spesielt intelligent liv, avhenger av hvor sannsynlig disse faktorene er uavhengige så vel som i forbindelse med de andre faktorene.

Ønskeligheten av en ubebodd planet fra synspunkt om menneskelig kolonisering er også sterkt avhengig av nøyaktig de samme faktorene. Hvor lett et sted kan forvandles for menneskelig bolig, avhenger også av disse faktorene.

Tilstedeværelsen av et reaksjonsmedium

For at organisk liv skal oppstå og opprettholde seg selv, må det være et reaksjonsmedium som livsformer kan bruke for de nødvendige kjemiske reaksjoner som er nødvendige for å opprettholde livet slik vi kjenner det.

Vi tenker vanligvis på vann når vi tenker på et reaksjonsmedium. Selv om vann er et veldig effektivt medium, kan andre forbindelser også brukes avhengig av livets natur.

Noen har postulert at metan kan brukes som et reaksjonsmedium. Selv om det er betydelig mindre reaktivt enn vann, kan livet på andre planeter tilpasse seg dette ved å ha langsommere livsprosesser.

Tilstrekkelige energikilder

En annen universell nødvendighet for at livet skal opprettholde seg er en energikilde. Den vanligste energikilden vi tenker på er solen. Faktisk er solen en stor kilde til solenergi som planter omdanner til sukker, som igjen forbrukes av dyr.

Men selv på Jorden er det alternative energikilder. På bunnen av Stillehavet trekker varme ventiler energi ut av jorden og tjener som en energisk hotspot for mange dyphavsvesener.

Dette betyr at så lenge det er en energikilde som er konsentrert nok til å brukes, er det muligheten for at livet tar rot.

Når finner vi ut om det er liv på andre planeter?

Dette er sannsynligvis det vanskeligste spørsmålet å svare på. Så langt har ingen planter foruten Jorden blitt bekreftet å kunne støtte liv uten menneskelig innblanding.

På toppen av det er det ingen som har planer om å utvikle interstellare transportfartøy som kan ta mennesker til andre stjernesystemer i rimelig tid.

På grunn av dette er det virkelig ikke et spekter av datoer som kan brukes som en prediksjon. Men det som kan gjøres for å fremskynde prosessen er investeringer og forskning som er fokusert på å finne planeter og vurdere dem for egnethet.

Liv på andre planeter blir gjerne fremstilt med store romskip innen filmer.
Det er ikke uvanlig å se slike romskip i diverse filmer, der fantasien nok tar litt overhånd!

Eksisterer liv på andre planeter?

Hvis vi skulle godta det hypotetiske at det finnes romvesener, hva er da sjansen for at de ønsker å besøke oss? Vi må først anta at livet på andre planeter ville være like komplekst eller enda mer sammensatt enn mennesker.

Det kan godt hende at livet på andre planeter hovedsakelig består av mikroorganismer og ikke mye utover det. Selv om de blir avanserte nok til å kunne forlate planeten sin og komme til å besøke oss, kan de snart bli selvdestruksjon før de faktisk gjør det.

Til slutt ser det veldig usannsynlig ut at det ville være et intelligent liv som er nær nok til planeten vår til å rettferdiggjøre et besøk på Jorden. Enten det er en god ting eller en dårlig ting er helt opp til leseren å bestemme.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *