Kjønnssykdom testing ferie

Test deg mot kjønnssykdommer i ferien

Alle som er seksuelt aktive og ikke er i et parforhold, bør teste seg for kjønnssykdommer regelmessig. Dette bør gjøres for å passe på sin egen helse, men også for å ikke utsette fremtidige partnere for smitte og stoppe spredningen. Ved å teste seg selv regelmessig er det også lettere identifisere kilden av sykdommen, og det blir lettere å vite hvem som eventuelt må kontaktes for å teste seg.

Mikroskopet, Diagnose, Lab, Veterinær, Sæd, Celler

Når bør du teste deg for kjønnssykdommer?

For din egen helse og for andres, bør du teste deg for kjønnssykdommer mellom hver ny seksualpartner. Dette er spesielt viktig om du har hatt ubeskyttet sex, eller går på prevensjon som ikke beskytter mot sykdommer. Det finnes i tillegg flere sykdommer som kan smittes via oralsex, og derfor er det alltid lurt å ta en test for å sjekke kjønnssykdommer etter du har vært med en ny partner.

Sykdommer som kan smitte via oralsex er like alvorlige som andre typer kjønnssykdommer, men smitterisikoen er noe lavere. Likevel er det viktig å sjekke seg selv ofte, for å hindre at du blir en spreder og utsetter andre for sykdommene. Noen virus kan være vanskelig å bli kvitt, og krever gjerne lengre perioder og flere runder med antibiotikakurer eller andre medisiner.

Vanlige sykdommer

Klamydia er en av de mest vanlige kjønnssykdommene vi har her i Norge. Dette er en sykdom som smitter lett, men som regel er enkel å bli kvitt om du først har fått den. Mange vet gjerne ikke at de har klamydia, da dette er en kjønnssykdom som ikke alltid gir symptomer og plager.

En klamydiatest er fort gjort å ta, og kan til og med bestilles på nett om du ikke har anledning til å dra til legen for å teste deg. Å benytte seg av hjemmetester kan også være lurt om du er på ferie i utlandet, og ikke føler deg komfortabel med å benytte de lokale helsetjenestene.

Lege, Medisinske, Medisin, Helse, Stetoscope

Øking av spredning

Ofte ser vi en øking av smitte gjennom sommeren og andre ferier. Spesielt om sommeren er det vanlig at flere blir utsatt for smitte, om de har ubeskyttet sex med nye partnere. Dette skyldes som regel at mange har fri og derfor går mer ut og fester for å møte nye mennesker. I tillegg er det vanlig at dating tar seg opp gjennom ferier, og der vil det også foreligge en risiko for smitte om du ikke benytter deg av prevensjon som beskytter mot smitte.

Uansett hvilket kjønn partneren din og du er, er det viktig å teste seg selv regelmessig. Det er mange sykdommer som kan smitte selv uten vaginalt samleie. Det er viktig å ta vare på sin egen helse og ikke minst beskytte fremtidige partnere. Mange vegrer seg kanskje for å ta tester hos legen eller helsesøster, men å sjekke seg selv er bare positivt og sunt. Husk derfor alltid å sjekke deg om du har ubeskyttet sex, særlig gjennom ferier hvor hyppig partnerbytte ikke er uvanlig.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *