Jordens bane rundt solen

Jordens bane rundt solen

Jorden er en av mange himmellegemer og åtte planeter som går i bane rundt solen. Jorden tar omtrent 24 timer å lage en full rotasjon langs sin akse og omtrent 365,24 dager for å lage en full bane rundt sola. Denne baneveien har holdt seg veldig stabil over tid og er forårsaket av tyngdekraften fra Solen.

Denne bane er en integrert del av livssyklusene som finner sted på jorden. Denne omløpssyklusen gir oss sesongvariasjon. Denne omløpssyklusen bestemmer også hva du ser på nattehimmelen. Faktisk bestemmer dette orbitale mønsteret når og hvor det skal skytes romfartøy.

Sesongmessige endringer i jordens bane rundt solen

Jordens banevei rundt sola er en viktig komponent i jordens sesongvariasjon. Men dette alene er ikke nok til å produsere sesongvariasjon. Den andre nøkkelingrediensen som forårsaker sesongvariasjon er skråningen av jordas akse.

Denne vippa på omtrent 23 grader gir jorden sine forskjellige årstider når den går i bane rundt solen. Jo nærmere et sted på jorden er Solen, jo varmere blir det. Og på grunn av dette vippet, opplever hver halvkule motsatte årstider til enhver tid på året.

Hvordan påvirker Jordens bane rundt sola romfart?

Jordens orbitale mønster påvirker logistikken for romfart til og fra planeten betydelig. Dette er delvis fordi jorden ikke er det eneste himmellegemet som følger et orbitalt mønster rundt sola.

Andre planeter og mindre legemer går i bane rundt solen i mønstre som stort sett er faste, men som er forskjellige fra jordens. Disse forskjellene betyr at Jorden vil være nærmere eller lenger borte fra et gitt himmellegeme avhengig av den aktuelle tiden.

Dette betyr at skyting av romfartøy er ekstremt tidsfølsomt og underlagt optimale vinduer. Disse vindussyklusene kan variere fra bare noen måneder til en syklus med flere tiår. Mange asteroider fra forbi Plutos bane har til og med sykluser som er århundrer lange. Alt dette betyr at hvis mennesker ønsker å utforske disse himmellegemene, må utskytningen av romfartøy være nøye tidsbestemt.

Selv om datidens teknologi ikke er den beste, kan det fortsatt være fornuftig å lansere et romfartøy på en asteroide hvis neste mulighet vil være hundrevis av år fra nå.

Menneskelig romfart

Hypotetisk menneskelig romfart til andre planeter vil også i stor grad avhenge av jordens bane syklus i forhold til den aktuelle planeten. Dette gjelder spesielt planeter eller dvergplaneter med svært elliptiske baner.

Som eksempel har Pluto en svært elliptisk og eksentrisk bane. Faktisk plasserer denne eksentrisiteten noen ganger Pluto nærmere solen enn Neptun. Hva dette betyr fra et romfartperspektiv er at ethvert romfartøy, spesielt bemannet romfartøy, bør sjøsettes til veldig bestemte tidspunkter der reiseavstanden og tiden minimeres. Hvis du gjør det, vil du øke effektiviteten til turen, samt redusere drivstoffkostnadene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *