Avstand til sola

Avstand til sola

Avstanden fra Jorden til Solen er rundt 150 millioner kilometer. Det tar lett åtte minutter å reise fra solens overflate til jorden. Dette betyr at Solen kunne gå ut, og at vi ikke var klar over det før åtte minutter senere. Mellom aphelion og perihelion, oscillerer jorden med hensyn til sin avstand fra Solen med opptil 5 millioner kilometer.

Avstanden til solen bestemmer mengden solenergi en planet vil få. Noen ganger er det for mye og andre ganger er det for lite til å støtte livet slik vi kjenner det. Heldigvis for oss er jorden akkurat den rette avstanden og har akkurat nok av en atmosfære til å opprettholde overflatetemperaturer som er egnet til å ha flytende vann.

Solfanger og solstormer

Solfanger og stormer oppstår jevnlig på overflaten av solen. De er vanligvis små, men en gang i blant er en bluss eller storm stor nok til å merkbart påvirke livet på jorden til tross for at de er så langt borte. Flere solfaksler når jorden hvert år. Men selv de fleste av disse er ganske ufarlige.

Den ekstra solstrålingen vil bli kanalisert opp til polene av magnetfeltet vårt for å produsere den verdensberømte nordlyset. Denne lyse fargen på nattehimmelen kan vanligvis finnes i større breddegrader på begge sider av jorden.

Men i sjeldne tilfeller danner strålingsnivåene disse blussene og uvær kan forårsake skade på all slags elektronikk som brukes på jorden. Hvis en elektronisk enhet er på under en solslyngshendelse, vil den bli overveldet av strålingen og permanent skadet. Dette er spesielt bekymringsfullt for kraftproduksjonsutstyr eller andre livssystemer.

Sender romfartøy til sola

Siden mennesker har sendt gjenstander til planeter så langt som Neptun og utover, virker det fornuftig å sende romfartøyer mot Solen. Selv om dette kan være mulig i fremtiden, er det foreløpig ikke tilfelle. Dette er fordi ingenting menneskeskapt er i stand til å håndtere de høye temperaturene forbundet med å komme nær solen.

Over 500 Celsius kan solens overflate smelte alle kjente elementer på et øyeblikk. Det må utvikles teknologi som vil avlede varmeenergi fra romfartøyets overflate tilstrekkelig til at et romfartøy til og med kommer nær solen.

Hvis eller når dette oppnås, vil forskningen som kan gjøres mest sannsynlig gi oss helt ny innsikt i sola og dens natur. Det kan skje revolusjonerende ny informasjon som kan brukes på teknologi på jorden.

Sola er et veldig interessant objekt. Den har kraften til å gi liv og har makten til å ta den bort like lett. Og til tross for all menneskehetens innsats for å forstå det mer, er det fremdeles mye som gjenstår et mysterium. I de kommende årene vil det forhåpentligvis være mennesker ambisiøse og nysgjerrige nok til å dra dit ingen mennesker har reist før.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *