Avstand til månen

Avstand til månen er lengre enn du tror!

Avstand til månen er faktisk lengre enn det folk flest tror. Månen er jordas eneste naturlige satellitt. Det kan sees de fleste netter på jorden, forutsatt at det ikke er noen skyer som blokkerer ditt syn på det. På grunn av det unike orbitale mønsteret rundt jorden, kan vi se månen annerledes hver natt når den går gjennom Lunar-syklusen.

Månen har en gjennomsnittlig avstand på omtrent 384 000 kilometer fra Jorden, eller omtrent 1,3 lys sekunder. Dette betyr at det vi ser på månen med teleskopene våre skjedde litt over et sekund før. Men på grunn av Månens orbitale mønster, er det ikke alltid den samme avstanden fra Jorden.

Faktisk, over tid, oscillerer månen i avstand fra Jorden med så mye som 50 000 kilometer fra lengst til nærmest. Disse hendelsene kalles henholdsvis perigeum og apogeum.

Perigeum og Apogeum

Perigeum og apogeum er tidspunktene der avstanden til månen fra Jorden er på sitt mest ekstreme. De to hendelsene veksler med hverandre hvert halvår.

Hos perigeum ligger månen omtrent 406.700 kilometer fra Jorden. På apogee er månen omtrent 356.900 kilometer. I løpet av denne tiden vil månen se synlig mindre ut på nattehimmelen på jorden. Formørkelser er tilsvarende sjeldne i løpet av denne tiden. En annen ting de fleste ikke er klar over er at avstanden til Månen fra Jorden også påvirker tidevannsmønster.

De fleste er kjent med de forskjellige fasene av månens syklus som påvirker tidevannets intensitet. For eksempel har fullmåner en tendens til å produsere høyere høyvann og lavere lavvann. Men månens avstand fra jorden påvirker også tidevannets intensitet, med en nærmere måne som resulterer i enda mer ekstreme tidevann og omvendt.

Avstand til månen som påvirker romfarten

På grunn av disse store forskjellene i avstanden fra Månen til Jorden, må reise til Månen ta hensyn til dette. Når du beregner de beste lanseringskoordinatene og datoene, er det viktig å vite hvilken del av distansesyklusen Månen for øyeblikket er i.

Dette vil i stor grad bestemme mengden drivstoff som trengs for et romskip for å nå månen så vel som lanseringsdatoen. Avstanden til Månen fra Jorden vil også bestemme den utskytningsvinkelen som vil være mest optimal for å sjekke romfartøyer til Månen.

Med dagens teknologi tar det rundt tre dager før et romfartøy kommer til månen fra Jorden. Dette har ikke endret seg siden Apollo-oppdragene som satte det første mennesket på Månen. Dette er hovedsakelig på grunn av manglende investeringer i forskning innen fremdriftsteknologi det siste halve århundret.

Når det er sagt, er mange begeistret for fremtiden for å reise til Månen. Faktisk investerer mange private selskaper i romfartsteknologi for første gang. Mange har til og med uttrykt ønske om å gjøre Månen til et turistmål for de som er fascinert av den endelige grensen. Hvis de holder ordet sitt, kan vi se en ny tidsalder med månefart rett rundt hjørnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *